Келих М.Доливи

Келих М.Доливи

Дуже цікавою пам’яткою кінця XVII ст. є срібний потир з гербом М. Доливи і написом «М, Д, І, М, Т, Σ, К, К» (КПЛ, № 2239). Це вже цілком зрілий і оригінальний твір, який знаменує початок розквіту українського золотарства. Потир має чітку й логічно завершену композицію. Його стрункий силует підкреслюється правильно дібраними пропорціями. В ньому рельєфно вирізняються своїми гарними формами й щедрим оздобленням три головні частини – чаша, яблуко і седее. У чаші трохи розширені вінця. Знизу вона має ажурну сітку з трьома гравірованими медальйонами в формі геральдичних щитків, яка підкреслює круглу форму чаші. Орнаментальна сітка зроблена у вигляді стебла рослини, на відгалужених тонких пагінцях плавні завитки. Краї сітки закінчуються рівною смугою з зубчаткою, характерною для виробів більш раннього періоду. Яблуко, насаджене на стержень, має форму сплющеної кулі, поверхня якої членується вподовж боровками. Знизу і зверху яблука дві сплющені пуклі. Седес дещо наслідує форму хреста роботи Касіяновича, він також шестигранний, конусовидний, але в ньому не лишилося й сліду від готичних мотивів. Його грані прикрашує виразний ланцюжок з трилисника, який пізніше часто повторюється в ліпному декорі церковних будов, зокрема в Троїцькій надбрамній церкві та дзвіниці на Дальніх печерах Києво-Печерської лаври. На заокруглених лопатках граней накладені медальйони з жмутами викарбуваних квітів та сюжетами з життя Христа. Людські постаті трактовані в реалістичній манері і виконані досить чітко. Автора цього чудового твору не встановлено, бо він не лишив нам ні свого підпису, ні тавра. (с. 77 – 78)

Срібний келих, карбований, з гербом М. Доливи. Кінець XVII ст. Києво-Печерський державний історико-культурний заповідник, № 2239

Джерело: Петренко М.З. Українське золотарство 16 – 18 ст. – К.: 1970 р., с. 77.