Печера Антонія, Успенський собор, печера Феодосія

Майстер Тимофій Петрович (pp. нар. і см. невід.) – гравер 1 половини XVII ст.

Успенський собор, будівлі над Ближніми та Дальніми печерами Києво-Печерської лаври.

Фрагмент титульного аркуша книги Іоанна Златоуста «Бесіди на 14 послань святого апостола Павла». 1623. Дереворит. 5,5: 16,6.

Цей твір є найдавнішим з відомих нам реалістичних зображень Успенського собору, хоч в ньому є умовність і неточність. Західний фасад однобанного храму розчленований лопатками на три частини. Кожна з них завершується двосхилим дахом, під яким збереглися напівциркульні дуги стародавніх закомар. Ліворуч до собору прилягає однобанний приділіоанна Предтечі, праворуч розташована дерев’яна дзвіниця. Ліва частина композиції – «Печера Антонія» – місцевість над Ближніми (Антонієвими) печерами. Зображена дерев’яна капличка, а також вхід до печер. Права частина композиції – «Печера Феодосія». Це Дальні (Феодосієві) печери, де знаходиться однобанна церквиця і оформлений деревом вхід до печер.

Джерело: Крізь віки: Київ в образотворчому мистецтві 12 – 20 ст. – К.: Мистецтво, 1982 р., № 34.