Паспортна інформація

Літописне село Берестове

Пам’ятка археології

Х-XІІІ ст.

м. Київ, вул. Січневого повстання, територія парку Слави.

Загальний опис:

Берестове – село на південній околиці Києва. Археологічні знахідки, виявлені в цьому районі, незначні. Про розміри села Берестове і характер культурного шару досі певних відомостей немає. Про Берестовський палац можна говорити лише приблизно. У Києво-Печерській лаврі знайдено два рельєфи, які могли прикрашати князівський палац. Місцезнаходження палацу та інших будівель археологічно не зафіксовано. Досліджувався лише Спаський собор.

Основним історико-топографічним орієнтиром місцезнаходження села Берестове є храм Спаса на Берестові. Тут також була заміська резиденція князя Володимира Святославича і його нащадків. Село і княжа резиденція, яка виникла у Х ст., вперше згадуються у літопису під 980 р. В палаці Володимира існували приміщення для численного князівського двору і челяді. Подальша доля Берестова пов’язана з ім’ям Ярослава Мудрого, а особливого значення цей двір набуває за синів Ярослава Мудрого.

У 1906 р. двір був спалений ордами половецького хана Боняка, але незабаром відбудований. У 1113 р. в Берестовому палаці великий князь Володимир Мономах збирає нараду тисяцьких трьох міст – Києва, Переяслава і Білгорода – для внесення змін і доповнень в юридичне зведення того часу “Правду Ярославичей”.

У другій половині ХІ ст. в Берестовому засновано придворний Спаський монастир, з яким пов’язані літописні відомості. З існуванням монастиря пов’язано будівництво у другій половині ХІ ст. кам’яного храму св. Спаса. Незважаючи на погром Києва у 1240 р., храм зберігся до наших днів. Датується Берестовський комплекс Х-ХІІІ ст. Дослідженням Спаського cобору займалися: Мілеев Д.В., Покришкін П.П. у 1909-1914 р., Асеев Ю.С., Харламов В.О., Гончар В.- у наш час.

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно рішення виконкому Київської міської Ради народних депутатів № 1112 від 17.11.1987 р.

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: згідно рішення виконкому Київської міської Ради народних депутатів № 920 від 16.07.1979 р. (додаток І) Берестове віднесено до археологічної охоронної зони в межах: територія колишнього Микільського монастиря в межах: Дніпровський узвіз, вул. Січневого повстання, Київський яр, Паркова алея.

ПСРЛ. Ипатьевская летопись.- Т. 2.- М., 1962.

Толочко П.П. Історична топографія стародавнього Києва.- К., 1970.

Мовчан І.І. Давньокиївська околиця.- К., 1993.

Ілюстративні матеріали:

Загальний план пам’ятки. [Це просто план пам’яток археології Києва, а не план даної пам’ятки. М.І.Жарких, 18.02.2003]

Парк Вічної Слави. Ділянка місцезнаходження культурного шару літописного села Берестове. Вид з півдня від земляного валу.