Могила преподобного Феофіла

(іст.).

Поруч з північною стіною Троїцької церкви, неподалік від входу до храму.

Феофіл (справж. – Фома Горенковський; 1788 – 1853 рр.) – ієросхимник Китаївської пустині, провидець. Народився у Київській губ. в родині священика. Навчався у Київській духовній академії, з 1812 р. – послушник Братського Богоявленського монастиря. У 1821 р. прийняв постриг під ім’ям Феодорита, у 1827 р. рукоположений і призначений економом монастиря. У 1834 р. прийняв схиму під ім’ям Феофіла. З 1844 р. проживав у Голосіївській, з 1849 р. – у Китаївській пустинях. Юродствував, уславився як провидець: передрік заснування київських Троїцького (Іонівського) і Покровського монастирів, Преображенського скита Китаївської пустині й вказав їхнє місцерозташування, початок Кримської війни та смерть імператора Миколи І, який відвідав його у 1852 р. Мав понад 500 «духовних чад», серед яких були княгиня А. Орлова-Чесменська, черниці Києво-Флорівського монастиря. Спочатку на могилі було встановлено хрест, у 1866 р. коштом ігумені Ніжинського монастиря – бронзову плиту з написом (не збереглися); на поч. 1990-х pp. – стелу із світлої мармурової крихти, розбито квітник.

Олена Воронцова, Ніна Коваленко

Зноско В. Христа ради юродивый иеросхимонах Феофил, подвижник и прозорливец Киево-Печерской лавры. – К., 1906.