Ірина Малакова, Вікторія Юрченко

Московська нижня брама, 1779 р.

(архіт.).

Вул. Наводницька.

Нижче від головної (верхньої) Московської брами, у поперечному валу Ближнього ретраншементу, що захищав південні підступи до цитаделі з боку Наводницького яру. Збудована на місці дерев’яної нижньої П’ятницької брами військовим інж. де Кулоном. Аналогом нижньої брами є північна брама Аннінських укріплень у Виборзі, збудована тим самим автором, а також Московська та Очаківська брами Херсонської фортеці того самого часу. Цегляна, з класицистичними фасадами, має напівциркульний склепінчастий цегляний тунель з двома фасадами, портали яких тиньковані, прикрашені пілястрами тосканського ордера, рустом. Рельєф місцевості біля брами не давав змогу, на відміну від інших парних брам фортеці, будувати тут підйомний міст. У 1978 – 80 рр. частину валу, що збереглася, і фасади брами відреставровано за проектом арх. І. Малакової.

РДВІА, ф. 1819, оп. 1, спр. 50;

Берлинский М. Ф. История города Киева. – К., 1991;