Іван Мовчан

Церква, 12 – 13 ст.

(археол.).

На території Копиревого кінця (Несторівський пров., 9). Дослідив П. Толочко 1967 р. Церква мала невеликі розміри, довжина південної стіни – 11,4 м, ширину не встановлено. Східна частина будівлі була зведена на місці засипаного в 11 ст. яру. Храм триапсидний, бічні апсиди без зовнішніх виступів, не мав стрічкових внутрішніх фундаментів, що свідчить про відсутність стовпів. Перекриття, очевидно, формувалося зі складної системи ступінчастих склепінь, фасади мали трилопатєві завершення. Особливістю храму є використання для мурування фундаментів і стін різноманітних типів цегли: товстої малоформатної плінфи (31: 21: 4,5 см) і товстої брущатки («литовки») з канелюрами і без них (25: 11: 9 см). Другий вид цегли датується кін. 12 – поч. 13 ст. Фігурна плінфа не застосована в муруванні, апсиди споруджено за допомогою своєрідного розкладання прямокутної плінфи. Внутрішні стіни храму було розписано в техніці фрески. Під час розкопок знайдено кераміку 12 – 13 ст., уламки скляних браслетів, шиферні прясельця, шматки шиферу. Досліджена церква була, вочевидь, або скромною каплицею ремісничо-торговельного посаду, або божницею феодала (боярина, воєводи) на його дворі. Знахідки не збереглися. Матеріали обстеження зберігаються в Інституті археології НАН України.

Каргер М. К. Археологические исследования древнего Киева. – К., 1950.