Іван Мовчан

Церква, 11 ст.

(археол.).

На території Української академії мистецтва (вул. Смирнова-Ласточкіна, 20). Дослідив М. Каргер 1947 р. Рови стрічкового фундаменту, що збереглися, дали можливість повністю встановити план стародавньої споруди. Являла собою невеликий тринавний шестистовпний храм з трьома апсидами. Характерною конструктивною особливістю фундаментів є наявність дерев’яних субструкцій, укладених по дну фундаментних ровів. Стіни вимуровано в техніці змішаного мурування, характерного для київської архітектури 11 ст. Встановлено, що церква не мала вежі для входу на хори, піднімалися туди східцями, влаштованими в товщі західної стіни. Судячи з великої кількості фрескового тиньку, стіни були розписані в техніці фрески. Знахідки не збереглися.

Мовчан И.И. Культовые постройки // Новое в археологии Киева. – К., 1981;

Толочко П. П., Асеев Ю. С. Новый памятник архитектуры древнего Киева // Древнерусское искусство: Художественная культура домонгольской Руси. – М., 1972.