2009 р. Забудовники знищили столичний сквер імені Стуса

Оксана Худояр

Дата: 11.03.2009

”Ви не українці, а яничари! Продалися за кусок гнилої ковбаси. Ось під оцим деревом він писав свої вірші, а ви так просто його спилюєте!” – кричить Юрій Шепетюк, 48 років, заступник голови столичної партійної організації Конгресу Українських Націоналістів кільком молодим чоловікам.

Вони спиляли у вівторок 136 лип і сторічних дубів у сквері ім. Василя Стуса. Парк розташований на просп. Перемоги, 119. Це неподалік виїзду з Києва в напрямку Житомира. Поряд зі сквером була садиба поета, де він жив із 1965-го до початку 1970-х. Тепер товариство ”Етрекс” хоче побудувати на місці парку торгово-розважальний центр. Дозвіл на будівництво та право володіння землею фірма отримала від мерії Києва 14 червня 2007-го.

О 4.00 у вівторок, розповідають місцеві, до скверу ім. Стуса приїхала група молодиків. За 2 год. вони спиляли майже всі дерева, залишивши зо два десятки сосен і дубів. Юрій Шепетюк зробив у вівторок о 6.20 ранку відеозапис. На ньому видно, як троє чоловіків у спортивній формі й чорних шапках спилюють столітній дуб. Один із них стає на підставлений до дерева стіл, пиляє за два метри від землі. Позаду – гора зрізаних стовбурів.

Близько 7.00 того ж дня до скверу приїжджають п’ятеро представників громадської організації ”Зелений світ”, що опікується сквером останні два роки.

– Святошинці не повинні цього прощати. Ми хотіли, щоб від Стуса залишилася жива пам’ять і живі дерева. Хотіли поставити пам’ятний знак, що тут була садиба Стуса. Отой дуб стоїть якраз на кордоні його садиби. А ця сосна росла в його дворі. Сам будинок стояв на місці теперішньої дороги, – каже ”ГПУ” Ольга Пшенична, 68 років, із ”Зеленого світу”.

Вона вказує на крайнє від дороги дерево. Ольга товаришує із Валентиною Попелюх, дружиною письменника. Додає, що два роки тому організація прибрала сквер, досадила молоді дерева. Аби запобігти їхньому знищенню, два місяці тому позабивали гвіздки в стовбури дерев. Робили так на висоті 1,5 м від землі. Екологи запевнили, що це не зашкодить деревам.

Керівники Святошинського відділу екології звернулися до районної прокуратури з позовом проти ”Етрекс”.

– Але все марно. Куди б ми не зверталися, у забудовників є всі дозвільні документи. Тиждень тому ці хлопці хотіли спиляти дерева вдень. Люди завадили зробити це. Тому пиляли вночі, – каже начальник відділу екології Святошинської адміністрації Лілія Копейтіна. Вона додає, у сквері не було сухих чи аварійних дерев.

Зі слів Копейтіної, зрізати дерева дало дозвіл керівництво міського комунального підприємства ”Київзеленбуд”.

Дружині Стуса не говорили про знесення парку, аби не тривожити зайвий раз літню жінку, каже Ольга Пшенична. За її словами, Валентина Попелюх ставила підпис під вимогою присвоїти скверу статус заповідника. Листа з тисячами підписів минулого року направили в мерію. Відповіді не отримали.

Джерело: “Газета.ua”