2009 р. Морський музей на базі підводного човна буде в Києві

Дата: 30.03.2009

Морський музей на базі підводного човна СС-310 буде створено у Києві, а не в Херсоні. Про це заявив президент Міжнародного благодійного фонду “Славутич” Юрій Гусєв, коментуючи розпорядження голови Херсонської облдержадміністрації Бориса Сіленкова про створення такого музею у Херсоні, повідомляє УНІАН.

“Голова Херсонської обласної державної адміністрації може видавати які завгодно розпорядження. Цей підводний човен приватизований і є власністю Міжнародного благодійного фонду “Славутич””, – сказав Гусєв. Він додав, що з боку херсонської влади були спроби забрати цей підводний човен, однак процес створення військово-морського музею на базі підводного човна у Києві на Рибальському острові відбувається за планом. “Сподіваємося відкрити музей до чемпіонату Європи з футболу 2012 року”, – зазначив Гусєв.

У свою чергу голова Всеукраїнської асоціації ветеранів-підводників, колишній командир атомного підводного човна Олександр Кузьмин зазначив, що на сьогодні вже створено проект спеціальних понтонів, на яких підводний човен переправлять Дніпром з Херсона до Києва.

Як відомо, наприкінці 1990-х українські ветерани-підводники звернулися до президента Росії з проханням передати фонду виведений з бойового складу Чорноморського флоту РФ підводний човен СС-130, на базі якого можна було б створити військово-морський музей. Це прохання було задоволено. У 2000 році благодійний фонд “Славутич” прийняв човен, який перешвартували із Севастополя на Херсонський суднобудівний завод.

Після отримання необхідних дозволів від київської влади відпрацьовується проектна документація майбутнього музею. Його планується створити в комплексі із 22-поверховою офісною будівлею на Рибальському острові.

Джерело: “Українська правда – Київ”

Подводная лодка “СС-310”