Дефіляда литовського війська перед Софійським собором

Вестерфельд Абрагам ван (р. нар. невід. – 1692).

Софія Київська зі сходу. 1651 (копія XVIII ст.).

Туш, перо (копія – папір, олівець; 20,5: 33,0). Місцезнаходження оригіналу та копії невідоме. Труды XIII археологического съезда в Екатеринославе (1905), т. II, М., 1908, табл. V, рис. I.

В 1630-і pp., в період діяльності митрополита Петра Могили, була розпочата реставрація Софії Київської, зруйнованої в часи татаро-монгольського, литовського і польського панування. Відбудова тривала і в 1650-х pp. На малюнку видно, що собор зберіг в основному свої первісні форми. Вигляд північних галерей – явний домисел художника, якому для створення враження урочистості від зустрічі Я. Радзівілла «заважали» б «неестетичні» руїни. Монастир оточує дерев’яний паркан. Ліворуч від собору – дерев’яна дзвіниця, праворуч – чудової архітектури дерев’яна надбрамна вежа. Ліворуч на малюнку зображено Ярославів вал і Золоті ворота, звідки йде військо.

Джерело: Крізь віки: Київ в образотворчому мистецтві 12 – 20 ст. – К.: Мистецтво, 1982 р., № 38.