Масик В.І. Києво-Печерський монастир

Масик Володимир Ілліч (нар. 1917). Масик Олександр Володимирович (нар. 1946).

Архітектурний ансамбль Києво-Печерської лаври 11 – 12 ст.

Панно. 1974-1975. Темпера. 17 м2. Державний історико-культурний заповідник «Києво-Печерська лавра».

Панорама високого правого берега Дніпра включає в себе Києво-Печерську лавру, що складається з трьох комплексів: монастиря на верхній території, а також монастирів Ближніх і Дальніх печер на нижній території. Кожен із них оточений стінами: печери – дерев’яними, а верхня частина – кам’яними, збудованими в кінці XII ст. Мурованими спорудами верхньої території є також Успенський собор (1072-1076) і Троїцька надбрамна церква (1106-1108). Праворуч від Лаври лежить князівське село Берестове, де знаходився заміський князівський замок і церкви – Апостолів та Спаська. Нижче й праворуч від Берестового урочища – урочище Угорське, де, за переказами, був похований князь Аскольд і де літописний Олма поставив Миколаївську церкву.

Джерело: Крізь віки: Київ в образотворчому мистецтві 12 – 20 ст. – К.: Мистецтво, 1982 р., № 30.