Будівництво Києва за Ярослава Мудрого

Невідомий художник.

Будівництво Києва за Ярослава Мудрого.

Мініатюра з Радзівіллівського (Кенігсберзького) літопису. 15 ст. (копія з оригіналу 12..13 ст.). Папір, темпера. 8,7: 15,5. Державна публічна бібліотека ім. М. Є. Салтикова-Щедріна. Ленінград.

За великого князя Ярослава Мудрого (1019-1054) Київська Русь досягає вершини свого розвитку. Про будівництво, що розгорнулося в Києві в XI ст., згадує літопис: «Заклав Ярослав місто велике, біля того міста Золоті ворота. Заклав і церкву святої Софії, митрополичу, потім церкву на Золотих воротах, а потім монастир святого Георгія і святої Ірини…» Були також зведені грандіозні укріплення навколо всього міста, що уже давно вийшло за межі тісного «города Володимира». На мініатюрі символічно зображено Софію Київську та будівництво кам’яної і дерев’яної споруд.

Джерело: Крізь віки: Київ в образотворчому мистецтві 12 – 20 ст. – К.: Мистецтво, 1982 р., № 1.