Церква Преображення

Церква Преображення

Церква Преображення (дерев.), 17 ст. Розібрана на поч. 20 ст.

Джерело: підписи до картин Олега Ярмолюка з виставки “Втрачені церкви України”.

с. Кульчичі (Кульчиці).

Самбірський.

З XVII ст. (а може і давніше) в селі існували ще три церкви. Збудована в XVII ст. церква Преображення Господнього проіснувала до початку XX ст. Це була дерев’яна тризрубна будівля, завершена над навою двозаломним наметовим верхом, увінчаним ліхтарем. Була подібна в брилі до церкви св. Флора і Лавра, лише без емпори над бабинцем. До наших днів збереглася її дерев’яна двоярусна дзвіниця з XVIII ст. в північно-західній частині села. У 1728 р. образи для неї малювали Інокентій та Юрій Канафольські.

Центральний державний історичний архів України у Львові, фонд 159 Галицька фінансова прокуратура, опис 9, справа № 2040, 2041.

Драган М. Українські деревляні церкви. – Львів, 1937, c. 37, 47, 50, 56, 76.

«Український Бескид». – Перемишль – Львів, 1935, № 35.