Церква Богоявління

Церква Богоявління

Фото Богдана Зятика, 8 травня 2011 р.

Церква 1683 р. (дерев.) і дзвіниця 17 ст. (дерев.) [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 62].

Церква 1693 р. (дерев.) [Нариси історії архітектури України: дожовтневий період. – К.: Держбудвидав, 1957 р., список пам’яток].

Церква та дзвіниця 1683 р. (дерев.) [Постанова Ради міністрів УРСР “Про впорядкування справи обліку та охорони пам’ятників архітектури на території Української РСР” № 970 від 24.08.1963 р.].

Дерев’яна церква Богоявління 1693 р. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 113].

Церква Богоявління 1693 р. (дерев.) та дзвіниця 18 ст. (дерев.) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Довідка на сайті

Довідка на сайті

Ініціатива «Врятувати церкву в Кугаєві» :

Наприкінці 2012 року стартувала ініціатива з порятунку храму: «Врятувати церкву в Кугаєві». У серпні 2013 року на зібрані кошти встановлено охоронну та протипожежну сигналізацію. 24 жовтня 2017 р. волонтери вдруге перекрили дах церкви спеціальною паропроникною плівкою. 2018 року вдалось перекрити ґонтом і захистити від подальних руйнувань дзвіницю церкви.

Згідно з датою, зазначеною на одвірку, храм збудовано 1693 року. Реставрований коштом громади у 1874 році за отця Олександра Гориновича і провізорів Михайла та Василя Батогів (свідчить напис в інтер’єрі). Ремонт проводився також 1985 року. Тоді зокрема було замінено гонт. 1989 року наново помальовано. Церква тризрубна. Центральний об’єм увінчаний тризаломним, а два бічні — двозаломним наметовим гонтовим дахом. До вівтарної частини з півночі прибудовано ризницю. Зберігся іконостас 1702-1806 рр. роботи народних майстрів. Дзвіниця дерев’яна, каркасної конструкції, триярусна, з частково відкритим першим ярусом, датується XVIII ст.

Деталі в ФБ групі

Богдан Зятик 300-літній іконостас із церкви в Кугаєві під загрозою знищення (22.08.2016 р.)

Богоявленська церква в с. Кугаїв терміново потребує ґрунтовної фахової реставрації. Стан пам’ятки постійно погіршується: гонт поріс мохом, місцями протікає дах, гниють і трухнявіють стіни, розкрадаються частини храму.

Марічка Крижанівська Бойківська церква XVII століття у селі Кугаїв руйнується на очах (19 вересня 2017 р.)

Ініціативна група «Врятувати церкву в Кугаєві» збирає гроші на порятунок церкви Богоявлення Господнього у селі поблизу Львова.

Наталя Балущак Дерев’яна церква в Кугаєві: на межі існування (7.07.2019 р.)

Дослідження однозначно вказують на одне – храм у Кугаєві потребує негайного укріплення конструкції та оновлення покрівлі.