Церква Покрови (стара)

Криве. Церква Покрови пр. богородиці, 1862 р. Світлина 1998 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 547.

Криве (Велика Крива) Тячівський район

Церква Покрови пр. богородиці. 1862. (УПЦ)

Про дерев’яну церкву з вежею, двома дзвонами, прикрашену старими малими образами, згадано в єпископській візитації за 1751 р.

Теперішня церква – типова мурована базиліка, що служить православній громаді. За словами священика, прикрашення церкви завершили аж у 1923 р. Споруду капітально відремонтовано в 1984 р. за священика Василя Ігната та куратора Михайла Зизеня. Тоді зробили прибудову до церкви, поштукатурили зовні стіни, збудували хори. Автором 38 ікон до іконостаса кінця XIX ст. є львівський художник Антоній Пилиховський, але під час ремонту Юрій Леґерда оновив ікони.

На вежі встановлено три дзвони, два з яких виготовлені для православної громади пряшівською фірмою “Гедеон а Пекарік” у 1922 р. та ужгородською фірмою “Акорд” у 1938 p., а третій походить з 1933 р. Біля мурованої церкви до 1997 р. стояла напівзруйнована дерев’яна православна церква, що була збудована 1927 р. У 1999 р. почали спорудження нової греко-католицької церкви, що буде присвячена Воздвижению Чесного Хреста.