Євангеліст Іоанн

Євангеліст Іоанн

Дещо інша художня тенденція позначилася на виконанні мініатюр Галицького євангелія кінця XIII – початку XIV століття (Державна Третьяковська галерея). Цей невеликий пергаментний кодекс оздоблено зображеннями чотирьох євангелістів. Як у канонічних типах цих євангелістів, так і в елементах архітектурного стафажу тут строго додержано традиційних форм. Але глибоке блакитне тло мініатюр, що відтіснило давнє золоте, вже створює певне враження простору. Традиційні за схемою обличчя промальовано досить пластично. Постаті євангелістів подано у вільних позах. Широкі округлі та пружні драпіровки одягу приглушених тонів створюють враження певної об’ємності фігур і разом з тим деякої глибини простору. Особливо виділяються своєю зосередженістю постать Марка та сповнена спокійної мудрості – Іоанна. Приваблює в цих мініатюрах краса малюнка, а також колориту, побудованого на делікатних сполученнях коричнево-фіолетових, світло-зеленуватих відтінків, оживлених дрібними, але яскравими плямами кіноварі та золота (с. 324 – 325).

Євангеліст Іоанн. Мініатюра з Галицького євангелія. XIV ст. Державна Третьяковська галерея в Москві.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1967 р., т. 2, с. 326.