Оклад

Оклад

Розмір зображення: 577:800 піксел

Поряд з такими традиційними пам’ятками з’являються твори надзвичайно своєрідні, в яких багато запозичень з прийомів дерев’яного різьблення. Чудовою пам’яткою сюжетної пластики такого типу є рельєфи Галицького євангелія XIV століття (Державна Третьяковська галерея). На лицьовій дошці Євангелія прибито п’ять платівок з рельєфами. Всередині на фігурній, у вигляді ромба, платівці вміщено «розп’яття з пристоячими», а на наріжних платівках – зображення євангелістів. Постаті євангелістів виконав досвідчений художник, вони дуже схожі на мініатюри, переведені на мову пластики. Можливо, що майстер дійсно скопіював якісь мініатюри або хтось із мініатюристів виконав для нього малюнок. Ця пам’ятка відзначається високою артистичністю малюнка, виразністю силуетів і лаконічністю мистецьких засобів. Рельєфи низькі й дещо плескаті. Щоб яскравіше виявити форму, майстер робить по контуру постатей головних великих площин і деталей фігур ніби невеличкий гребінь, на якому різко контрастують світло і тінь. Такий прийом надає особливої виразності рельєфам. Витончені обриси, стрункі постаті євангелістів, архітектурні деталі – видовжені башточки на тлі – відзначаються мистецькою завершеністю та досконалістю і стилістично дуже схожі на високохудожні мініатюри з зображеннями євангелістів у цій самій книзі(с. 108 – 109).

Оклад Галицького євангелія. XIV ст. Державна Третьяковська галерея в Москві.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1967 р., т. 2, с. 110.