1998 р. Жовківщина

с. Крехів. (УПЦ КП)

Церква св. Параскеви.

Ця дерев’яна тризрубна триверха церква збудована в другій половині XVII ст. за зразком Преображенської церкви крехівського монастиря. У 1724 р. ремонтована майстром Іваном Хомюком, як свідчить напис на північно – східному парусі нави, виконаний чорною фарбою: “Ту майстровав Іанъ Хомюкъ”. У 1894 р. добудована захристія. Шестиярусний іконостас неоднорідний за часом, його ікони походять з XVI-XVII ст., а барокові царські врата з живописними медальйонами роботи Василя Петрановича походять з крехівського монастиря, де були куплені у 1776р. У 1971-1972 pp. церква реставрована за проектом архітекта Івана Могитича.

Розташована посеред сільської забудови на рівній ділянці, оточеній старими деревами. Дерев’яна тризрубна триверха будівля. Складається з гранчастого вівтаря, ширшої квадратової нави та вужчого, квадратового бабинця, розташованих по осі схід-захід. До західної стіни бабинця прибудований присінок, схований під піддашшям. Усі зруби перекриті восьмериками, поставленими на четверики стін надопасання, завершеними високими шоломовими банями. Вінчають бані сліпі ліхтарі з маківками. Центральний верх домінує в силуеті будівлі. Церкву оточує широке піддашшя на фігурних кронштейнах-випустах вінців зрубів.

На захід від церкви в одну лінію з нею розташована квадратова в плані триярусна дерев’яна дзвіниця, вкрита високим наметом, у першому ярусі якої, колись прохідному, збереглися ключові бійниці.