1998 р. Церкви України: Перемиська єпархія

с. Крехів.

Жовківський.

Церква св. Параскеви. XVII.

Ця дерев’яна тризрубна триверха церква збудована за зразком Преображенської церкви крехівського монастиря. У 1724 р. ремонтована майстром Іваном Хомюком, як свідчить напис на північно-східному парусі нави, виконаний чорною фарбою: «Ту майстровавъ // Іанъ Хомюкъ». Восьмигранні бані зі сліпими ліхтарями вкривають світлові восьмерики. Церкву оточує широке піддашшя на фігурних кронштейнах-випустах вінців зрубів. У 1894 р. добудована захристія.

Шестиярусний іконостас неоднорідний за часом, його ікони походять з XVI – XVII ст., а барокові царські врата з живописними медальйонами роботи Василя Петрановича походять з крехівського монастиря, де були куплені у 1776 р.

На захід від церкви в одну лінію з нею розташована квадратова в плані триярусна дерев’яна дзвіниця, вкрита високим наметом, у першому ярусі якої, колись прохідному, збереглися ключові бійниці. У 1971 – 1972 pp. церква реставрована (архіт. І. Могитич).

Драган М. Українські деревляні церкви. – Львів, 1937.

Памятники градостроительства и архитектуры Украинской ССР. – Киев, 1985. – Т. 3, c. 163, 164.