2010 р. Садибу “Покорщина” на Чернігівщині рятуватиме Шевченківський лауреат

Наталія Потапчук

Дата: 19.04.2010

Напівзруйновану козацьку садибу “Покорщина” на Чернігівщині остаточно передано в безоплатне 49-річне користування засновнику і директору приватного музею “Козацькі землі України”, лауреату Національної премії ім. Т. Шевченка Володимиру Недяку. Передача відбулася на підставі проведеного нещодавно конкурсу на право укладання договору довгострокового користування даною пам’яткою архітектури національного значення. Про це кореспонденту УКРІНФОРМу повідомив заступник начальника управління комунального майна Чернігівської обласної ради Сергій Свиридов.

Згідно з договором, користувач зобов’язується за власні кошти відбудувати й реставрувати будівлі садиби, відтворити на прилеглій території парк зразка XVIII ст., створити музейний комплекс.

Необхідність передачі пам’ятки архітектури у приватні руки, як пояснила заступник начальника управління містобудування та архітектури облдержадміністрації Вікторія Зеленюк, пов’язана з нестачею бюджетного фінансування на відновлення пам’яток Чернігівщини. “Покорщина” неодноразово включалася до плану реставрації, утім, кошти знайшлися тільки на проектно-кошторисну документацію. Її виготовили близько двох років тому, але далі справа не пішла.

Враховуючи жахливий стан пам’ятки, обласна рада на початку цього року вдовольнила прохання Володимира Недяка довірити садибу йому і уповноважила управління комунального майна провести відповідний конкурс.

Єдиною проблемою, яка сьогодні стала на заваді втілення проекту відновлення історичного місця, є спротив місцевих жителів околиці Козельця, де розташована “Покорщина”. За тривалий період занедбаності й “нічийності” даної території люди набудували там собі гаражів, хлівів, сараїв, розвели худобу і тепер, зрозуміло, не бажають позбуватися цього добра.

За словами В. Зеленюк, місцева влада повинна компенсувати людям втрати і виділити землю для перенесення господарських споруд. Але якщо перше іще якось можна вирішити за допомогою обласної ради, то з другим не все так просто. Оформлення земельних ділянок – справа клопітна і дорога, тож поки що невідомо, на чиї плечі вона ляже.

Садиба “Покорщина” знаменита своєю причетністю до приїзду в Козелець російської імператриці Єлизавети – доньки Петра I і дружини Олексія Розумовського. Напередодні високого візиту мати Олексія Наталка Розумиха придбала її для прийому сановних петербурзьких гостей.

Щодо назви “Покорщина”, то існує дві версії її походження. За однією, садибу назвали так тому, що вродливий український пастух Олексій “покорив” імператрицю і вона закохалася в нього. За іншою, більш вірогідною, що саме тут цариця “покорилася” своїй свекрусі, простій козачці.

Розповідають, що коли Єлизавета прибула до Козельця, Розумиха, замість того, щоб кинутиь їй назустріч як царственій особі, витримала паузу. Нею вона змусила невістку першою підійти до матері і вклонитися, тобто, покоритися. Той приїзд Єлизавети (в 1744 р.) став для українського народу історичним: вражена теплим прийомом простого люду і козацької старшини, імператриця дала наказ відродити в Україні гетьманство.

Розумиха в будинку на Покорщині не жила. Вона подарувала його доньці Вірі (дружині козелецького полковника Юхима Дарагана), родина якої пізніше створила тут санаторій.

До сьогодні на території даного історичного місця збереглися одноповерховий, але дуже зруйнований житловий будинок у стилі українського бароко, кам’яниця та дерев’яна каретна.

Відновлення садиби “Покорщина” – останньої автентичної реліквії Гетьманської України, вважають фахівці, дозволить її відвідувачам відчути дух козацького періоду, ознайомитися з побутом козацької старшини, побачити унікальні історичні артефакти і твори мистецтва, інтер’єр полковницького маєтку.

Джерело: УКРІНФОРМ