Церква св. Олександра Невського

У 1376 р. село було подаровано холмській катедральній церкві як владиче володіння холмським князем Юрієм Даниловичем, про що зберігся напис на Холмському євангелії:

“Въ имя отца и сны и стго Дха се я князь Юрыа холмъскии снх Даниліа холмского по смрти сна моего князя Семена придили есмо къ цркви Бжои пречстои бгомтри на богомоле вечистое села Стрижнево Спече Космово Цуцнево з обема береги оба полъ Бугу в лі SωПД к столцу епспи холмъском и белъзком, да пребудуть же непорушно под анафемою за што зде даи Гсди намъ побытъ и здравие а по семъ детемъ нашимъ вечную память аминь”. 1

У 1524 р. єпископ Філарет обміняв Космів і Сліпче та Цуцнів на Білополе та Бусьно. 2 Ймовірно, в ті часи в селі була збудована перша церква, яка в пізніші часи занепала. У1887 р. селяни звернулися до єпархіального управління з просьбою про дозвіл на будову філійної церкви чи каплиці, але священик парафії Сліпча, до якого належало село, висловив протест з огляду на розпорошення служб і вірників. 3 Та в грудні 1887 р. затверджено проект дерев’яної церкви, яка мала бути посвячена знесенню панщини. 4 У 1888 р. збудовано дерев’яну церкву, яку урочисто освячено 18 серпня 1889 р. 5 Зачинена після першої світової війни. Знищена польською владою в ніч з 15 на 16 червня 1938 р. під час акції нищення церков на Холмщині. 6

1. Семенюк С. З історії Холмської єпархії. // Церковний календар 1998. – Сянок. – С. 121.

2. Акты издаваемые Виленскою археографическою комиссиею. Том XIX. – Вильна, 1892. – CLII.