1998 р. Жовківщина

с. Кошелів. (УГКЦ + УАПЦ)

Церква Введення пр. богородиці.

Дерев’яна тризрубна одноверха церква збудована у 1750 p., як свідчить напис на надпоріжнику вхідних дверей. Деякі джерела датують її 1751 чи 1759 p., а дослідник М. Драґан – 1708 р. Це пов’язано з різним прочитанням кириличної дати “АΨН” або “АΨИ”, але виходячи з повного напису “Создася храмъ сей року АΨН місяця Апрнля дня К за короля Августа Г за єпископа Шєптицкого І”, то все таки 1750 р. У 1892 р. у церкві покладена нова підлога, а у 1899 р. замінено ґонтові покриття дахів на бляшані. У 1879 р. розписані стіни. Іконостас походить з 1760 р., бокові вівтарі – 1778 р. У 1892 р. поряд із церквою збудована нова дзвіниця. Зачинена з 1969 по 1989 рік. У 1983 р. проведена реставрація церкви.

Розташована в центрі села на невеликому узгір’ї. Зведена з соснових брусів, поставлених на стендарах. Складається з квадратової нави, до якої з заходу прилягає вужчий прямокутний бабинець, а зі сходу – гранчастий вівтар з прямокутною захристією з півночі. Висока розвинена нава завершена шоломовою банею на низькому світловому восьмерику, увінчаною сліпим ліхтарем з маківкою. Бабинець вкритий двосхилим причілковим дахом з острішком, а вівтар – п’ятисхилим дахом. Гребені їх вінчають невеликі ліхтарі з маківками. Церкву оперізує велике піддашшя, оперте на масивні випусти вінців зрубів, перерване в місці прилягання ризниці, вкритої трисхилим дахом. Стіни підопасання, як і стіни надопасання та восьмерика шальовані вертикально дошками і лиштвами.

На південний захід від церкви розташована двоярусна стовпова дзвіниця, вкрита пірамідальним дахом, а поряд з нею – колишня стовпова брамка-вхід на церковну територію, теж вкрита низьким пірамідальним дахом.