Церква Вознесіння

Церква Вознесіння

Королево. Церква Вознесіння Господнього, 1865 р. Світлина 1998 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 383.

Королево Виноградівський район

Церква Вознесіння Господнього. 1865. (УПЦ)

Розповідають, що колись село було на лівому березі Тиси, але через часті повені було перенесено на правий берег.

Церкву та будинки перевезли через Тису на плотах. У 1751 р. в Королеві стояла дерев’яна церква, вкрита соломою, в посередньому стані, з одним дзвоном, прикрашена малими образами, збудована в 1723 р. Священиком був Іоанн Слюсар, посвячений у Польщі митрополитом ПІептицьким.

У 1775 р. йшлося про те, що парохія походить з 1723 p., а стара дерев’яна церква вимагає ремонту.

У 1797 р. державна комісія вирішила, що в Королеві слід збудувати кам’яну церкву, а існуючу перенести в Веряцю, але не відомо, чи це було зроблено. У 1847 р. знову йдеться про дерев’яну церкву.

Теперішня церква є мурованою базилічною спорудою. На бароковому завершенні вежі викладено рік перекриття бляхою – 1910, а над входом – дата останнього ремонту в 1986 р. Електрику до церкви провели в 1937 р.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 383.