Палац

Палац “Дюльбер”

Палац “Дюльбер” (“чудовий”) побудований у 1895-1897 рр. на приморській терасі за проектом архітектора П.Краснова як кримська резиденція великого князя Петра Миколайовича Романова. Згідно з архітектурними уподобаннями того часу, палац має підкреслено асиметричний зовнішній абрис та складну різновисоку об’ємно-просторову структуру (від двох до чотирьох поверхів).

Палац виконано в мавританському стилі з новаторським трактуванням історичної форми. Синтез архітектури й монументального мистецтва – провідний мотив образного вирішення палацу. Його фасадам властиве контрастне зіставлення площин білих мурованих стін з заглибленими, різноманітними за формою та витонченими за абрисом віконними прорізами й барвистого керамічного декору в синьо-бірюзовій гамі. Задумана зодчим складна конфігурація об’єму створює на фасадах світло-тіньові ефекти, що постійно змінюються протягом дня. В інтер’єрі широко застосовано різьблення по ганчу у вигляді плоских стилізованих рослинних композицій, особливо в декоруванні дверних порталів. Дворядне коридорного типу розпланування зазнало в роки радянської влади змін внаслідок використання будинку як спального корпусу санаторію.

Прикметою палацу є незвична для кінця XIX ст. товщина стін і високого муру, що оточує його. Це пояснюється спеціальним замовленням великого князя П.Романова в передчутті революційних катаклізмів. Його слова “Ніколи не можна знати, що готує нам віддалене майбутнє” справдились. Під час революції члени імператорської родини – імператриця-вдова (мати Миколи II) Марія Федорівна, великі княгині Ольга та Ксенія Олександрівни, великі князі Олександр, Микола та Петро Миколайовичі, а також подружжя Юсупових та ін. – опинилися в Криму. Вони були заарештовані більшовиками й ув’язнені в цьому палаці, як найнадійнішій з позиції обороноздатності споруді. Внаслідок дивного збігу обставин це врятувало їм життя. У 1919 р. всі ув’язнені були звільнені і за сприяння англійського короля доставлені морем до Європи.

Палац оточений парком (площа – 6 га), який налічує до 50 видів дерев і кущів. По осі головного фасаду розташовано регулярний партер з басейном та фонтаном.

Є.В.Тиманович

План 1 поверху