Церква св. Трійці

Церква св. Трійці

Розмір зображення: 800:721 піксел

Рисунок Оксани Бойко за: Kwartalnik Urbanistyki i Architektury, 1987, N. 3. Джерело: Слободян В. Церкви Холмської єпархії. – Львів: Наукове товариство ім. Шевченка, 2005 р., с. 233.

Вперше місцевий священик згадується в реєстрі побору ланового 1472 р. 1 Перші згадки про церкву зустрічаються у акті візитації єпископа Йосифа Левицького 1721 р. 2 У актах візитації 1741 р. єпископа Феліціяна Володковича церква описана як надруйнована. 3 У 1745 р. збудовано нову дерев’яну будівлю. 4 Священик був учасником Білопольського собору духовенства у 1749 р. 5 З 1875 р. церква православна, філія парафії Горишів Руський. У 1905 р. коштом громади замість старої споруджено нову дерев’яну будівлю в неоросійському стилі. 6 Після першої світової війни церква зачинена. Відновлена православна парафія в період німецької окупації. 7 Опущену після виселення українців у 1947 р. під час акції “Вісла” церкву розібрано у 1965 р. 8

За своїм зовнішнім виглядом будівля 1905 р. нагадувала церкви в Матчі, Забірцях і інші тогочасні будівлі. Вона складалася з квадратової нави, до якої зі сходу прилягав вужчий квадратовий вівтар з двома захрис-тіями по боках, а з заходу – прямокутний бабинець з двома невеликими прямокутними приміщеннями по боках, зсуненими до чільного фасаду. Вищий зруб нави вкривав чотирисхилий наметовий дах, увінчаний цибулястою главкою російського типу на вузькій шиї. Вівтар вкривав трисхилий, а бабинець і бічні приміщення при ньому – двосхилі дахи. Гребінь даху вівтаря вінчала подібна до нави главка. Над західною частиною бабинця здіймався ярус квадратової в перекрої вежі-дзвіниці. Вкривав дзвіницю невеликий пірамідальний дах, завершений меншою главкою. Горизонтально шальовані стіни мали прикраси в стилі російського народного будівництва – накладні прорізні обрамування вікон, ґзимси, підокапові лиштви і т. ін.

2. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Konsystorz Grecko-Katolicki w Chełmie, Sygn. 780.

3. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Konsystorz Grecko-Katolicki w Chełmie, Sygn. 772, r. 1. 47.

4. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 585.

5. Петрушевич А. Холмская епархия и святители ее по 1866 год. – Львів, 1867. – С. 82.

6. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 438, аркуш 9.

7. Холмський православний народній календар на 1942 р. – Холм, 1941. – С. 61.

8. Górak J. Typy i formy drewnianej architektury sakralnej Lubelszczyzny. // Kwartalnik architektury i urbanistyki. – Warszawa, 1987. T. XXXII. Z. 3-4. – S. 239-250.