Церква св. духа

Церква св. духа

Розмір зображення: 800:574 піксел

Дерев’яна церква св.духа 1922 р. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 86].

Климовиця Іршавський район

Церква св. духа. 1922. (УПЦ)

Дерев’яну церкву в селі згадують у єпархіальних документах за 1778 р.

Теперішню дерев’яну церкву збудовано досить пізно, але в добрих традиціях. Незвичними є хіба що бокові притвори, не характерні для старих дерев’яних церков, а також фігурний ґанок на різьблених стовпчиках.

За спогадами Павлини Котубей, організували і провели спорудження церкви брати Ілько, Симко, Іван та Гриць Котубеї, а місце дала жінка, яку звали Вендзелиха.

Біля церкви – традиційна двоярусна дзвіниця каркасної конструкції з трьома дзвонами. Один великий дзвін відлив Ріхард Герольд у Хомутові в 1924 p., інший – Ф. Еґрі в 1935 (очевидно, цей дзвін замовив Юрій Котубей, син Ілька). Мурований хрест біля дзвіниці поставили в 1932 р. Тепер, на жаль, і церкву, і дзвіницю оббито бляхою. Наприкінці 1940-х років у частині села, що зветься Черенники, збудували маленьку дерев’яну православну церкву, що простояла лише кілька років.