Церква св.Миколи

Церква св.Миколи

Розмір зображення: 800:524 піксел

Керецъки. Церква св. Миколи Чудотворця, 1847 p. Світлина М. Глеби 1999 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 418.

Керецьки Свалявський район

Церква св. Миколи Чудотворця. 1847. (УПЦ)

У 1801 р. згадують дерев’яну церкву в доброму стані.

Теперішня мурована церква є типовою базилічною спорудою з бароковою вежею. Храм збудовано італійськими майстрами. Висота вежі – 30 м. У вежі були три малі дзвони (в Першу світову війну найбільший дзвін переплавили на зброю).

У 1908 р. виставили на продаж старий іконостас. У 1945 р. православні вірники на чолі із священиком В. Опіярі зайшли до церкви і вона стала православною, а в кінці 1940-х років сюди перенесли два великі дзвони з колишньої православної церкви.

Церква складається з нави, вівтаря, ризниці і пригінка. Триярусний гконостас вирізьблено з липи в 1880-х роках. У 1983 році проведено ремонт храму, зовні споруду поштукатурено мармуровою дрібкою. Можливо, тоді храм посвячено св. Петру і Павлу. У 1988 р. художник Василь Якубець розмалював інтер’єр церкви.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 417.