1966 р. Історія українського мистецтва

Розмір зображення: 800:494 піксел

Юр’ївський (Успенський) собор у Каневі. 1144 р. Реконструкція Ю. С. Асеєва, М. Ю. Онищенка та П. Г. Юрченка. Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1966 р., т. 1, с. 199.

Дуже близький за архітектурою до Кирилівської церкви та церкви Богородиці Пирогощі Юр’ївський (Успенський) собор у Каневі, збудований у 1144 році князем Всеволодом Ольговичем (іл. 148). Цей собор також менший за Кирилівську церкву. Він зберігся чи не найкраще з усіх пам’яток давньоруської архітектури. Форми споруди повторюють описаний уже тип будівлі, проте пропорції його гармонійніші, фасади багато оздоблені рядами неглибоких декоративних ніш, у яких, можливо, були фрескові зображення. Канівський собор – це типовий храм невеличкого феодального міста Київської землі [П.Г.Юрченко, Ю. С. Асеєв. Канівський собор. – У зб.: Архітектурні пам’ятники, К., 1950, стор. 86].

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1966 р., т. 1, с. 197.