Розмір зображення: 937:629 піксел

Вірменський бастіон розміщений на одній з верхніх терас західної мисової частини острова Старого міста, над укріпленнями Міської брами, по осі Замкового мосту. Виконував функцію оборони головної дороги через Замковий міст і контролював підступи до міста з боку Руських та Польських фільварків.

Точний час будівництва бастіону невідомий. Як укріплення він сформувався, в XVI ст. внаслідок будівель| них робіт кам’янецьких вірменів під керівництвом італійського інженера Камілуса, який у 30-40-х роках XVI ст. був “начальником кам’янецьких фортифікацій”. Бастіон пошкоджений на початку XVII ст., модернізований турками наприкінці XVII ст. У 30-х роках XVIII ст. на бастіоні влаштовано дерев’яно-земляні бруствери, які в 1746 р, перебудовані військовим інженером X.Дальке. У цей час бастіон мав назви “Великий рондель” та “Батарея св.Терези”. Остання перебудова сталася в 60-х роках XVIII ст.: по верху стін замість малих бійниць було влаштовано великі (дослідження Є.Пламеницької).

Бастіон, збудований на засадах італійської системи, – шестигранний, розімкнений зі східного, міського боку. Неправильний абрис його плану підпорядкований конфігурації скелястого майданчика, який є підмурком споруди. Похилені стіни завершуються масивними зубцями. Внутрішній простір споруди засипано землею.

У 1968 р. на Вірменському бастіоні проведено консервацію з фрагментарною реставрацією (автор – М.Говденко).

Джерело: Пам’ятки архітектури та містобудування України. – К.: Техніка, 2000 р., с. 260 – 261.