Замковий міст є найдавнішою комунікацією між Старим замком та островом Старого міста. Сюди входять власне мостовий перехід, передмостові західні мури та рештки мостових надбрамних башт.

Перший будівельний етап мосту хронологічно збігається з появою первісного оборонного поясу на замковому мисі й датується ІІ-Ш ст. У цей час міст виглядав як п’яти- чи семипрогонова конструкція з високих мурованих пілонів, з’єднаних дерев’яними арковими фермами (дослідження Є. та О. Пламеницьких) [ну, і це теж фантастика. Прим.М.Жарких]. У 13 – 14 ст. дерев’яні ферми замінені на кам’яні арки. По обох кінцях мосту стояли квадратні башти. У 14 – 15 ст. замість башти з боку замку споруджено надбрамну круглу башту св.Анни. У 1672 р. під час турецького штурму міст був сильно пошкоджений. У 1685-1686 рр. турки здійснили його кардинальну реконструкцію, забутувавши прогони між пілонами та обмурувавши міст з обох боків суцільними ескарповими мурами типу ботардо. Великий обсяг робіт, для здійснення яких було використано камінь від зруйнованого кармелітського костелу, зумовив ототожнення реконструкції з будівництвом, внаслідок чого міст дістав назву “Турецький”. Неодноразові руйнування впродовж 18 – 19 ст. призвели до потовщення ескарпів з обох боків мосту. Наприкінці 19 ст, у зв’язку з розширенням дороги, надбрамну башту св.Анни було розібрано. У цей же час по обидва боки мосту, впритул до ескарпових мурів, споруджено північні та південні мостові сходи, що ведуть до каньйону. Останній ремонт мосту з надбудовою ескарпів на 3 м і підвищенням дорожнього полотна здійснили в 1942 р. німецькі військові інженери.

У сучасному вигляді міст являє собою суцільний мур завдовжки 88 м і завтовшки угорі 6,5, внизу – 11м; висота від урізу води до дорожнього полотна з півночі – 24,6, з півдня – 28 м. У товщі мосту в 1544 р. влаштовано арковий водопереливний отвір між верхнім та нижнім б’єфами, перепад між якими становить 10 м. До південного ескарпового муру прилягають сходи, що проходять над водопереливним каналом, сполучаючи острів Старого міста з передмістям Карвасари.

Концепція реставрації Замкового мосту опрацьована О.Пламеницькою.

Джерело: Пам’ятки архітектури та містобудування України. – К.: Техніка, 2000 р., с. 259 – 260.