Костел св.серця Ісусового

Jarosławiec – par. Najświętszego Serca Jezusa

Jarosławiec, 22-424 Sitno,

Proboszcz: ks. Tadeusz Bastrzyk (1965-1993-2004)

Do parafii należą miejscowości: Jarosławiec, Jarosławiec Górny, Jarosławiec Reforma, Jarosławiec OPR i PGR, Mocówka (część), Stabrów (część) Łabuńki Drugie

Odpust: niedziela po Uroczystość NSPJ

Liczba mieszkańców: 2096

Historia parafii:

Początków obecnej Parafii pw. Najświętszego Serca Jezusowego należy szukać przed r. 1980. Wówczas zaistniała potrzeba budowy nowego punktu katechetycznego. W owym czasie Jarosławiec i część przyległych wiosek, z których dzieci uczęszczały do szkoły w Jarosławcu należały do parafii pw. Św. Krzyża w Zamościu oraz parafii pw. Podwyższenia Krzyża św. w Horyszowie Polskim. Plac pod budowę kaplicy i punktu katechetycznego ofiarowali (0,65ha) Irena i Roman Gruszka. Od kwietnia 1987 roku w Jarosławcu powstał samodzielny Ośrodek Duszpasterski. Parafię erygował, 9 maja 1990 r., bp lubelski Bolesław Pylak, pierwszym proboszczem został ks. Mieczysław Filip. Elewacja kościoła wykonana i poświęcona, przez ks. A. Jabłońskiego, w r. 1990. Remont plebanii w r. 1995, w latach:1996-97 prace przy ogrodzeniu kościoła i budowa budynków gospodarczych. W r. 1998 uporządkowano teren wokół świątyni. W r. 1999 kolejny remont plebanii.

Kościół parafialny, pw. Najświętszego Serca Jezusowego, w Jarosławcu, z lat: 1983 – 85. Kamień węgielny pod budowę kościoła wmurował, 6 maja 1984 r., bp Bolesław Pylak, poświęcił, dwa latach później (8 czerwca) tenże sam biskup. Wnętrze wyłożone częściowo boazerią (sufit, prezbiterium oraz dolna część ścian). Ściany boczne zbudowane są w formie harmonijki, co dodaje zapewne uroku świątyni, ale pomniejsza jej kubaturę. W ścianach bocznych okna połączone parami. Chór wsparty na dwóch filarach. Podłoga wyłożona płytami z lastryku. W kościele znajdują się trzy duże obrazy: Serca Pana Jezusa (w prezbiterium nad tabernakulum), Serca Matki Bożej (z prawej strony prezbiterium) i św. Maksymiliana Marii Kolbego (po lewej stronie prezbiterium), współczesne.

B. Inne obiekty sakralne istniejące na terenie parafii:

1. Figura z kamienia józefowskiego w Jarosławcu, obok Zakładu Rolnego, na posesji rodziny Serafinów, z r. 1905, postawiona w intencji rychłego wyzwolenia spod zaboru rosyjskiego. Na kamiennym cokole umieszczony jest krzyż w górnej części wykonany z drewna. Obok krzyża stoi duża postać Matki Boskiej Bolesnej. Na cokole wyryto napis: O Maryjo, Opiekunko ludu Twego błogosław pracy i broń nas od złego.

2. Krzyż przydrożny, z r. 1905, stojący na skrzyżowaniu dróg w Łabuńkach Drugich, pochodzi z Łabuniek Starych. Napis umieszczony na cokole przypomina, że krzyż został przeniesiony w to miejsce przez Ochotniczą Straż Pożarną w roku 1933 na pamiątkę komasacji. Część ludności przeprowadziła się wówczas z Łabuniek Starych i w ten sposób powstała osada nazwana Łabuńki Drugie. Mieszkańcy zabrali ze sobą krzyż.

3. Krzyż przydrożny z r. 1905, postawiony przez Piłata Michała i jego ojca w Jarosławcu przy drodze głównej. Przeniesiony został przez rodzinę do innej części wsi podczas komasacji w 1933 roku.

4. Krzyż drewniany, z r. 1953, przy głównej drodze w Jarosławcu, fund. przez Józefa Szajnogę.

Na terenie parafii znajduje się 29 kapliczek i krzyży przydrożnych.

C. Cmentarz parafialny: 16 marca 1992 roku ZOR – Jarosławiec przekazał nieodpłatnie 1,73 ha gruntu, wyłączonego spod uprawy, pod cmentarz parafialny, który poświęcony został, dnia 21 czerwca 1992 r., przez ks. Franciszka Greniuka, kanclerza Kurii Diecezjalnej w Zamościu.

Odpust: Urocz. NSPJ (niedziela po uroczystości)

Msze św. w niedziele i święta, godz.: 8.30, 10.00, 12.00

Księgi metrykalne:

chrztów od r. 1986

małżeństw od r. 1986

zmarłych od r. 1986

Kronika parafialna: od r. 1982

Powołania z terenu parafii: dwie siostry zakonne: loretanka i klaryska, 1 ksiądz

Stowarzyszenia, organizacje i ruchy religijne: Koła Żywego Różańca, Rycerstwo Niepokalanej, “Biała Armia” PDMD, Akcja Katolicka, parafialny zespół charytatywny, KSM

Liczba katolików: 2088

Szkoły istniejące na terenie parafii: Gimnazjum Publiczne w Jarosławcu, Szkoła Podstawowa w Jarosławcu