Церква св. Миколи

Люблінський воєвода рекомендував православну церкву в селі перетворити на костел (лист до Міністерства віросповідань і публічної освіти від 4 грудня 1937 р.).

В 1937 р. село належало до Грубешівського повіту [Купріянович Г., Рошенко М. Холмщина – минувшина і теперішність. – Пам’ятки України, 1995 р., № 3].

Do r. 1875 omawiany teren zamieszkiwali również katolicy obrządku wschodniego. Posiadali oni swój kościół parafialny w Uchaniach i jego filię w Jarosławcu. Fundatorem parafii unickiej, założonej w r. 1761, był Stanisław Potocki. Po kasacie unii te dwa kościoły zamieniono na cerkwie prawosławne, zmuszając jednocześnie grekokatolików do zmiany wyznania. Dawne kościoły unickie, zamienione na cerkwie, istniały do lat trzydziestych, kiedy je rozebrano.

Вперше церква в селі згадується у податковому реєстрі 1510 р. 1 Є відомості про “руського попа” у люстрації 1564-1565 рр. 2, а також в податковому реєстрі 1564 р. 3 В книзі записів присяг новопосвяченими священиками, заведеній єпископом Атанасієм Пакостою, під 1622 р. є сильно знищений запис священик Павла, поповича ярос-лавецького. 4 В актовій книзі Холмського гродського суду в записі 1629 р. в списку церков, за які сплачено особливий податок по 1 zł., встановлений 1628 р., згадується і місцева церква. 5 У 1640 р. польський король Владислав IV ериґував парафію. 6 Ймовірно, тоді ж збудована нова дерев’яна безверха церква, поставлена на лежні замість фундаменту. 7 За даними дослідника Я. Ґурака, церква була збудована у 1690 р. 8 Невідомим роком будови означують її у клірових відомостях кінця XIX – початку XX ст. 9 23 жовтня 1766 р. дідич Францішек Салезій Пото-цький презентував о. Василя Бонецького на пароха місцевої церкви Воскресения Господнього. 10 Під час регуляції парафіяльної сітки церква приєднана, як філійна, до парафії Ухані. 11 З 1875 р. – православна, ймовірно, тоді ж переосвячена на церкву св. Миколи. У 1911 р. в єпархіальне управління подали проект нової мурованої церкви, але до реалізації його не дійшло. 12 У 1923 р. церкву опечатано. 13 Звернення Українського посольського клубу у 1924 р. про відкриття церкви на час Великодних свят люблинський воєвода не виконав. 14 Церкву зруйновано 30 травня 1938 р. під час акції нищення церков на Холмщині. 15

1. Gil A. Prawosławna eparchia Chełmska do 1596 roku. – Lublin-Chełm, 1999. – S. 228.

2. Lustracja województw Ruskiego, Podolskiego i Bełzkiego 1564-1565. – Warszawa-Lodz 1992. – S. 98.

3. Źródła dziejowe. Tom XVIII. – Warszawa, 1902. – S. 187.

4. ЦДІА, фонд 201, опис 4б, справа 205, аркуш 190.

7. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справи 437.

9. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справи 437, 585.

10. Katalog dokumentów różnej proweniencji 1397-1794. // Archiwum Państwowe w Lublinie. – Lublin, 1998. – S. 138.

11. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 585. 12. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Rząd Gubernialny Lubelski, Sygn, 1911:15.

13. ЛНБ, Відділ рукописів, фонд 9, справа 4400, аркуш 30.

14. Про відкриття церков на Великодні Свята. // Діло. – Львів, 1924 – 4. 91.