Церква св. Кузьми і Дем’яна

Розмір зображення: 650:800 піксел

Дзвіниця. Фото Богдана Мартинюка, квітень 2000 р. Джерело: Слободян В. Церкви Холмської єпархії. – Львів: Наукове товариство ім. Шевченка, 2005 р., с. 472.

Перші згадки про церкву датуються 1565 р. 1 У акті візитації 1721 р. описана як “дерев’яна, стара, з опасанням навколо. Бабинець новоприставлений і на ньому дзвіниця з банею”. 2 У 1843 р. було збудовано нову дерев’яну церкву з матеріалу старої, обладнану, окрім іконостасу, органами. 3 У 1867 р. указом російського імператора Александра II на греко-католицьку церкву передано зачинений домініканський костел св. Івана Хрестителя, 4 збудований у 1790-1801 рр. коштом Кипріяна Ґроностайського, а дерев’яну будівлю розібрано. Костел пере-освячено на церкву після ремонту у 1869 р. 5 У цьому ж році завершено спорудження окремої мурованої дзвіниці, 6 що нав’язує архітектурою до традицій російської архітектури. Громада вчинила опір спробам введення православ’я у 1872-1874 рр. 7 Тут, зокрема, відбулося чи не єдине на Підляшші, публічне покарання унітів царською владою. 28 жовтня 1874 р. на площі перед латинською катедрою військо било нагайками кілька десятків непокірних. 8 Але все ж з 1875 р. церква стала православною.

Останній капітальний ремонт проведено у 1904 р. 9 Після першої світової війни знову перетворена на костел. Відновлена під час другої світової війни православна парафія діяла у пристосованому приміщенні. 10

1. Крип’якевич І. Церкви Холмщини і Підляшшя. – Холм, 1944. – С. 45-49.

2. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Konsystorz Grecko-Katolicki w Chełmie, Sygn. 780, a. 215a.

3. Maliszewski M., Welik G. Unici Podlascy. Przewodnik Historyczny. – Siedlce, 1992.

4. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 258.

5. Там само.

6. Там само.

7. Pruszkowski J. Martyrologium czyli męczeństwo Unji Swientej na Podlasiu. – Lublin, 1921. – S. 143-155.

8. Maliszewski M., Welik G. Unici Podlascy. Przewodnik Historyczny. – Siedlce, 1992. – S. 43.

9. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 258, аркуш 76.