Церква Успіння (нова)

Іза. Церква Успіння пр. богородиці, 1995 р. Світлина 1998 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 784.

Іза

Церква Успіння пр. богородиці. 1995. (УПЦ)

3 1989 до 1992 р. на місці монастиря коштом ізян збудовано нову муровану церкву Успіння. Стару дерев’яну дзвіницю розібрали в 1988 p., на її місці майстри з Вишкова звели нову, а дерев’яну церкву розібрали в 1992 р., і на тім місці тепер стоїть каплиця. Будувала нову церкву (довжина – 40 м, ширина перехрещень – 24 м, міжхрестя – 16 м, висота нави – 18 м і вежі – 33 м) бригада з 10 осіб, очолювана Василем Синевичем, а на помічних роботах працювало все село. Розпочали спорудження без будь-якої технічної документації, і лише згодом до планування долучився інженер Попович. Найактивнішу роль у спорудженні церкви відіграли священик Михайло Гук, ієромонах Лаврентій Мигович, протоієреї Іван Густій і Микола Рішко та куратори.

Центральною частиною іконостаса новозбудованої церкви є чудовий іконостас із базилічної греко-католицької церкви, що згоріла у 1937 р. і згодом була розібрана, доповнений трьома рядами роботи Михайла Росади. У північному притворі встановлено цікавий п’ятирядний іконостас із розібраної Миколаївської церкви. Розписали храм художники Василь Кризина з Березова та Юрій Сикора з Хуста. Оздоблену церкву освятили в 1995 р.

Чотири дзвони встановлено на дзвіниці, а найбільший, який походить із церкви, що згоріла – встановили окремо.