Мадрид м

Мадрид (ісп. Madrid) — столиця та найбільше місто Іспанії, адміністративний центр автономної спільноти Мадрид. Розташоване в центральній частині Піренейського півострова. Великий Мадрид є найбільшою міською агломерацією Південної Європи та займає агломерацію площею 1,2 тисячі км². Безпосередньо місто розташоване на території завбільшки 607 км² та включає 21 адміністративний район. Головна окраса столиці — Мадридський собор. Населення міста — 3 273 049 мешканців (2010 рік), а включаючи передмістя — понад 7 млн.

Особливістю Мадрида є його заснування арабами в ІХ ст. як фортеці, яка мала захистити Толедо з півночі від експансії кастилійців (так звана реконкіста). В центральній частині міста експоновані численні археологічні залишки цієї фортеці та пов'язаних з нею будівель.

Другою особливістю є варті уваги неовізантійські розписи апсиди головного собору Мадриду Альмудена.

Prezbiterium