Церква Різдва богородиці

Імстичево Іршавський район

Церква Різдва пр. богородиці. 1798 (?). (УПЦ)

У 1692 р. церкви в Імстичеві та Лукові були дочірніми церквами Імстичівського монастиря. Згідно з візитацією, в 1748 р. в селі була дерев’яна церква з одним дзвоном та проживало 50 греко-католиків. У церковній книзі “Октоіх” є запис, що купила її Марія Добрай зі своїм чоловіком Ільком 25 травня 1746 р.

У 1797 p., за священика о. ЧСВВ Йосипа Дем’яновича стіни кам’яної церкви були наполовину вимуровані і намісництво вирішило допомогти закінчити церкву.

Ця церква разом з мурованими церквами Імстичівського монастиря та села Лукова творить групу найдавніших мурованих церков Іршавщини. Вони мають кращі пропорції, ніж пізніші церкви, а також чіткіше окреслені ознаки стилю бароко. Цінними мистецькими пам’ятками є давній іконостас, вівтар, настінне малювання, а також скульптура Богородиці. Церкву залишено у власність православним. У 1988 р. зроблено ремонт, проведено електрику, встановлено люстри та світильники.

У 1949 р. імстичівський парох Михайло Тербан був засуджений на 25 років таборів. Повернувся з ув’язнення 1955 р.