2008 р. Хочеш замок? Бери

Іван Крайній

Дата: 17.01.2008

У ХVІ-ХVІІ століттях Станіславщина (територія нинішньої Івано-Франківщини) могла виставити на конкурс фортифікаційної досконалості щонайменше з півдесятка замків, претендуючи на призові місця, принаймні в кордонах Речі Посполитої. Пізніше, особливо після приборкання войовничих османів, прикарпатські твердині втратили первинні оборонні функції і почали поволі занепадати.

У різних стадіях руйнації до наших днів на Прикарпатті «дотягнули» лише чотири замки. Два з них – Старостинський, або міський, у Галичі і Пнівський у Надвірнянському районі – частково реконструйовані, а розташованих на крутому правобережжі Дністра Чернелицького та Раковецького замків, що колись належали знатним родинам Беневських та Чорторийських, ще не торкалася рука відбудовника.

Зате у Раковці від частих відвідин руйнівників пострадянської доби вціліла лише центральна вежа, так званий донжон, яку не можна розібрати знизу, бо впала б на голову, а решту оборонних споруд місцеві селяни розтягнули на дуже модні в окрузі муровані огорожі.

Зрозуміло, що такий жалюгідний вигляд колись неприступних твердинь навряд чи спонукає сучасних магнатів вкладати у них кошти. Інша справа – точна копія замку у вигляді макета і планшети туристичних маршрутів.

– У нас, – розповідає декан архітектурного факультету Івано-Франківського університету права імені короля Данила Галицького, доцент Михайло Косьмій, – виникла ідея, яку ще ніхто не розробляв на студентському рівні. Ми вирішили запропонувати випускникам попрацювати над проектами реставрації прикарпатських замків з реконструкцією під готельні комплекси, рекреаційні та відпочинкові зони.

Тим паче що Івано-Франківщина проголосила туризм пріоритетом свого розвитку. Маючи такі скарби – залишки замків і Зеновія Соколовського з його унікальними архівами, – нерозумно було б марнувати час на створення і захист віртуальних дипломних робіт. Тепер макети замків у фойє нашого факультету може оглянути кожна зацікавлена у їх відродженні особа.

Ідея впала на сприятливий ґрунт передусім завдяки Зеновію Соколовському, визнаному на Прикарпатті «архітектором десятиліття», колишньому багатолітньому директору Івано-Франківської філії інституту «Укрзахідпроектреставрація». Після ліквідації філії в 2004 році він залишився єдиним хранителем-розпорядником унікальних матеріалів з дослідження архітектурних пам’яток краю та планів відновлення найцінніших об’єктів.

Разом із Соколовським в університет права перемістилися й архіви. Отже, студенти-архітектори отримали солідну спадщину попередників. Власне, і макети замків виготовляли під безпосереднім керівництвом пана Зеновія.

– Це дуже цікава й корисна робота, – стверджує четвертокурсник Степан Івашкевич, котрий працює над дипломною роботою «Реставрація та реконструкція замків України». – Я вважаю, що їх неодмінно треба рятувати, аби зберегти для наступних поколінь. Де ще так відчуєш дух історії, як не в замку. Туристам там можна запропонувати номери і трапезні зали в середньовічному стилі, де подаватимуть страви, характерні для тих часів, і звучатиме відповідна музика.

Дипломні роботи минулорічних випускників відразу зацікавили фахівців, зокрема головного архітектора Івано-Франківської області Михайла Ходана, котрий взяв студентські проекти реставрації Раковецького та Чернелицького замків під свою опіку. Нині вже триває пошук інвесторів.

Джерело: “Україна молода”