2007 р. Монахам погрожують в’язницею

Сніжана Русин

Дата: 04.07.2007

Закарпатські археологи звинувачують ченців православного монастиря у самовільних розкопках на території обителі-пам’ятки Х-ХІІІ ст. у селі Грушово Тячівського району.

Монахи будують новий монастир і шукають залишки старого. Запевняють, що пошукові роботи благословив Синод Української православної церкви Московського патріархату, а всі знахідки ретельно зберігають для досліджень науковців.

– Ми попередили ченців, щоби вони негайно припинили розкопки й засипали землею шурфи, – каже директор Закарпатської філії археологічної служби України Олександр Бандровський, 48 років. – Із археологічними знахідками треба поводитися належним чином: класти їх у пакети, виготовлені зі спеціального матеріалу, й відразу відправляти до лабораторії.

Настоятелеві монастиря вручили відповідний припис, але ченці ігнорують його. Ми звернулися у прокуратуру. Кримінальна відповідальність за самовільні археологічні розкопки передбачає позбавлення волі на термін до восьми років.

Археологи шукають гроші на проведення наукових розкопок. Обласне управління культури обіцяє виділити 20 тис. грн.

Джерело: “Газета по-українськи”