2007 р. Грушівських монахів можуть посадити до в’язниці на 8 років

Богдан Барбіл

Дата: 29.06.2007

Звинувачують ченців, що ті самовільно проводять розкопки у монастирі. Монахи виправдовуються – кажуть пошукові роботи відбуваються із благословення Синоду української православної церкви.

Одночасно дві справи затіяли грушівські ченці – будують новий монастир і шукають залишки старого. Почали копати, і ледь не одразу натрапили на фундамент. Поруч – братська могила. Монахи припускають, що це – залишки жертв монголо-татарських завойовників. Або – загиблі від рук протестантів, які 1670 року знищили монастир. Ченці впевнені – правильний шлях пошуків їм вказало провидіння.

Архімандрит Стратонік – настоятель Грушівського монастиря: “От хреста ми начали копати і точно потрапили на отот древній фундамент. Тут археологи розкопували, нижче нас – обійшли. І от їм якось не дано було відкрити отетот фундамент.”

Монахи працюють із вправністю справжніх археологів. Знахідок не чіпають – чекають фахівців. Біля кожної – запалюють свічки.

Ієромонах Венедикт: “Те, що ми знаходимо, ми зберігаємо для того, щоб науковці прийшли і могли дати оцінку. Хоча вони говорять: то, що ми піднімаємо із землі, воно втрачає історичну цінність, бо неспеціалісти роблять. Бо його треба зазняти.”

Гільдія закарпатських археологів дії ченців – засудила. Дипломовані шукачі наполягли, щоб розкопки негайно припинили, а шурфи – засипали землею. Кажуть, з археологічними знахідками треба поводитись специфічно. Класти їх у пакети, виготовлені із спеціального матеріалу, і одразу відправляти до лабораторії. Настоятелю монастиря вручили відповідний припис.

Олександр Бандровський – директор Закарпатської філії археологічної служби України: “У 97 році експедицією Ужгородського національного університету із залученням румунських археологів були знайдені фундаменти церкви. Але зараз на місці цих фундаментів, власне, стоїть новозбудований Грушівський монастир. Вже, безумовно, розкопки недоречно проводити, бо фундаменти тої церкви знищені”.

Тепер кваліфіковані археологи самі розробляють план розкопок. Заразом – шукають кошти на їх проведення. Допомогти грошима та фахівцями обіцяє сусідня Румунія. Грушівський монастир – частина історії і цієї країни.