Церква Благовіщення

Церква Благовіщення

Розмір зображення: 800:559 піксел

Грушево. Церква Благовіщення пр. богородиці, 1883 p. Світлина 1998 p. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 545.

Грушево Тячівський район

Церква Благовіщення пр. богородиці. 1883. (УПЦ)

У 1751 р. згадують дерев’яну церкву Успіння Пр. Діви Марії, з вежею та двома дзвонами, прикрашену всіма образами, а на одні святкові ризи треба було 100 ринських. У 1801 р. йдеться про дерев’яну церкву в доброму стані, забезпечену всіма атрибутами.

Теперішня церква – типова мурована базиліка. Всередині над входом датою спорудження вказано 1883 p., хоча фігурує також дата 1890 р. Майстерно зроблені двері мають напис на верхній частині зсередини: “Катринець Василь куратор | Двирі чинив Поповичъ Димитріи и Сируга ми…галь”. Після повалення Карпатської України парох Грушева Карло Купар та п’ять селян були розстріляні угорськими агресорами. Це сталося 19 березня 1939 р. в урочищі Кевелів біля села Кваси.

Інтер’єр церкви перемальовано в 1992 р. Поверх старих ікон гарно різьбленого іконостаса наклеєно нові ікони на полотні. У церкві зберігається частина стовбура 150-річної яблуні, розколовши яку 17 грудня 1997 р., житель села побачив на обох половинах чітке зображення хреста.