Паспортна інформація

Ранньословянські земляні укріплення (вали і рови)

Пам’ятка археології

І-ша половина І тис.н.е.

Чернівецька обл., Сокирянський р-н, Грубнянська сільрада (за даними 1975 р.), центр села.

Загальний опис:

На території села висота валу не перевищує 1 м, ширина 12-15 м. За межами села, в лісі висота 1-1,5 м, ширина 8-10 м. Рів дуже мало помітний. Рів в селі і на орних полях повністю засипаний, а в лісі глибина його до 0,5 м.

На території с. Грубна вали досягали висоти 2-х і ширини 8 м, але при освоєнні цієї території були зруйновані.

Масштабність валів і ровів здавна привертала увагу вчених, але грунтовним вивченням їх ніхто не займався. Окремі припущення про так звані Траянові, Змієві вали, знаходимо у М.Брайчевського.

В 1968, 1971 р. археологічні розвідки проводила об’єднана археологічна експедиція Чернівецького краєзнавчого музею та держуніверситету під керівництвом кандидата історичних наук Б.О.Тимощука. На основі зібраних матеріалів зроблене припущення, що це укріплення періоду черняхівської культури.

Облікова інформація:

Взято на охорону згідно рішення виконкому Чернівецької обласної Ради депутатів трудящих № 483 від 14.11.1973 р.

Охоронний № : 481.

Тимощук Б.О. Зустріч з легендою.- Ужгород, 1974.