Церква Покрови

Церква Покрови

Розмір зображення: 773:800 піксел

Найдавніші відомості походять з 1700 р. 1 У 1749 р. священик був учасником Білопольського собору духовенства Холмської єпархії. 2 У 1764 р. 3 (за іншими даними 1769 р. 4) збудовано коштом громади нову дерев’яну однобанну церкву з дзвіницею над бабинцем. З 1875 р. – православна. У 1897 р. під час ремонту прибудовано до бабинця з заходу нову дерев’яну дзвіницю. 5 Після першої світової війни стояла зачиненою. Знищена польською владою 6 липня 1838 р. 6

Церква належала до тридільних одноверхих будівель волинського типу. 7 Складалася з квадратового в плані зрубу нави, до якої зі сходу прилягав гранчастий зруб вужчого вівтаря з захристією з півночі, а зі сходу – вужчий прямокутний зруб бабинця. Вищий зруб надопасання нави вінчав світловий восьмерик, вкритий восьмибічною банею, увінчаною сліпим восьмибічним ліхтарем з маківкою. Вівтар вкривав п’ятисхилий, а бабинець – двосхилий причілковий дах. Оперізувало церкву піддашшя, оперте на випусти зрубу, ліквідоване при вівтарі під час ремонту 1897 р. Тоді ж стіни церкви ошальовано вертикально дошками і лиштвами, а дахи і баню покрито цинкованою бляхою.

1. Крип’якевич І. Церкви Холмщини і Підляшшя. – Холм, 1944. – С. 45-49.

2. Петрушевич А. Холмская епархия и святители ее по 1866 год. – Львів, 1867. – С. 82.

3. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 343, аркуш 16.

Дияконів. Церква Покрови Пр. Богородиці, 1764 р. Фото зі збірки IS PAN, № 11. 627, отримане завдяки Яну Ґураку

5. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 343, аркуш 16.

6. ЛНБ, Відділ рукописів, фонд 9, справа 4400, аркуші 24, 25.