Городок м

Історичні адміністративні поділи

Первісна назва – Новодвір (перша згадка 1493 р.), з 1524 р. вживалась назва Бедрихів Городок. Піп згадується в 1530, 1542 рр. Шпиталь ордену сестер милосердя діяв в 1774 – 1833 рр. [Сецинский Е.И. Исторические сведения и приходах и церквах Подольской епархии. 1. Каменецкий уезд. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1895 г., т. 7, с. 466 – 477; але те саме пишуть і про сусіднє с. Бедриківці, і як правильно – треба розбиратись].

Перша згадка: 1392 р. Дерев’яний замок збудовано після 1550 р. [Історія міст і сіл УРСР : Хмельницька область. – К. : ГРУРЕ, 1971 р.].

Верховна Рада України постановляє (22.12.1998, № 341-XIV): Включити у межі міста Городок Городоцького району Хмельницької області 270,9 гектара земель Бедриковецької сільської ради, 87,8 гектара земель Лісогірської сільської ради, 29,9 гектара земель Городоцької міської ради та затвердити межі міста загальною площею 1657,5 гектара.

Церква св.Георгія в Новому місті (посеред нинішнього ринку) збудована в 1720 р., зруйнувалась від ветхості в 1840-х рр. [Сецинский Е.И. Исторические сведения и приходах и церквах Подольской епархии. 1. Каменецкий уезд. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1895 г., т. 7]

Церква Успіння в Старому місті (на західній частині) відома з 1748 р. – дерев’яна триверха споруда, в 1762 р. була ветха. Згоріла в 1827 р. [Сецинский Е.И. Исторические сведения и приходах и церквах Подольской епархии. 1. Каменецкий уезд. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1895 г., т. 7]

В 1905 р. поруч (4 версти від Городка) існувало окреме село Бедриковецька Слобідка [Крылов А. П. . – Каменец-Подольский: изд.губ.стат.комитета, 1905 г., с. 13].

В 1905 р. поруч (2 версти від Городка) існувало окреме село Подскальная Мельница [Крылов А. П., с. 14].

В 1905 р. поруч (1 верста від Городка) існувало окреме село Казенна Юридика [Крылов А. П., с. 15].

Список літератури – на сайті «».