Костел св. Станіслава

Розмір зображення: 1200:867 піксел

Фото Стефана Таранушенка і Павла Жолтовського з експедиції Харківського музею українського мистецтва. 1930 р. Опубліковано 27.01.2020 р.

Костел св.Станіслава засновано в 1496 р. В 1582 р. він знищений під час нападу татар. Нова цегляна споруда збудована в 1778 р. [Сецинский Е.И. Исторические сведения и приходах и церквах Подольской епархии. 1. Каменецкий уезд. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1895 г., т. 7, с. 466 – 477]. Парафіальний костел існував у 1772 р. [Litak S. Kościół łaciński w Polsce około 1772 r. – Rzym-Lublin: 1991.]. Парафіальний костел св.Станіслава збудовано у 1779 р. – мурований; був чудотворний образ св.Антонія; діяв у 1850 р. [Źródła do dziejów rozgraniczenia diecezji łacińskich w Cesarstwie Rosyjskim w połowie 19 wieku. – Lublin: 2000, t. 1, cz. 1, s. 9]. Сучасні джерела про нього не згадують – мабуть, зруйнований большевиками.