Церква св.Михаїла (стара)

Горбок. Церква св. арх. Михайла, 1871 р. Світлина 1998 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 201.

Горбок (Шаркадь) Іршавський район

Церква св. арх. Михайла. 1871. (УГКЦ)

Згадка про руську церкву належить до XIV ст. У 1418 р. згадано руську каплицю, що згоріла.

У 1682 р. в урбаріальних записах ідеться про ділянку попа Миколи Жерепка як придатну для церкви. Пізніші згадки про церкву належать до 1692 та 1755 р. У 1860 р. дерев’яна церква згоріла, і на те місце люди поставили 4-метровий металевий хрест. У період сталінізму хрест довелося сховати, а тепер він знову на своєму місці. Інший хрест, який поставили селяни, котрі повернулися з Америки, зруйнували.

У 1860 (а можливо, ще в 1848) р. почали будувати теперішню муровану церкву за проектом священика Степана Берланія. Іконостас зробили за гроші, отримані за проданий ліс. На зворотному боці намісної ікони Ісуса Христа зберігся текст стосовно оздоблення церкви:

Сєй іконостазіонъ, и ціла Церковъ | измальованна в рокахъ 1871, и 1872. Чрезъ | Бл. Г. Фердинанда Відри и Іоаніа Вайріх | Позолоченна в рокахъ 1870, и 1871 – чрєзъ: Г. Фр. | Поволиі и оурізанноє в нєи дерево. Чрєзъ | Г. Стефана Ковачъ и Онуфрия Кокодиняк | в роках 1868, 1869 и 1870.

Текст на зворотному боці ікони Богоматері повідомляє, очевидно, про освячення церкви:

Подъ єпископствомъ Єго Высоко Прєвосходитєл | ства Г. СТЄФАНА ПАНКОВИЧ | Подъ Намістничєством: єго Высоко Препод. Г. АВГУСТИНА ДАНІЄЛОВИЧА | Подъ Духовенством Преподобнаго | Г. СТЄФАНА БЕРЛАНІЯ. | Подъ Титорствомъ Іоанна Сумиoнъ и Василь | Вирагь и подъ Сілскимъ Судіємъ Василіа Алр… | Совершилося Шаркадъ 1872 майя 3го.

Біля церкви стоїть дерев’яна каркасна дзвіниця. Один із дзвонів виготовив Лайош Ласло в Малих Ґеївцях у 1856 р., один з малих дзвонів відлив у 1923 р. Яр. Белогоубек у чеському місті Градец-Кралове.