Церква св. Михаїла

Люблінський воєвода рекомендував православну церкву в селі зруйнувати (лист до Міністерства віросповідань і публічної освіти від 4 грудня 1937 р.).

В 1937 р. село належало до Грубешівського повіту [Купріянович Г., Рошенко М. Холмщина – минувшина і теперішність. – Пам’ятки України, 1995 р., № 3].

Перші відомості про церкву датуються 1573 р. ;У 1775-1776 рр. старанням і коштом священика Льва Орського і громади на місці давнішої, знищеної пожежею будівлі, зведено нову дерев’яну тризрубну однобанну церкву. 2 Ця будівля без більших змін простояла до першої світової війни. У 1875 р. церква стала православною. У 19Ц р. на полі, званому “Хробуст”, громада збудувала філійну каплицю Успения Пр. Богородиці. 3 В 1912 р. єпархіальний архітектор Александр Пуринґ отримав наказ на проектування нової церкви в селі. 4 Цей же наказ був повторений новоназначеному єпархіальному архітекторові Євгенові Чижу, але на заваді стала війна. 5 Зачинену після першої світової війни церкву розвалено під час акції нищення церков у 1938 р. на празник Вознесения Господнього (20 червня), щоби тим ще більше допекти православній громаді. 6 Відновлена під час німецької окупації парафія діяла, ймовірно, у пристосованому будинку. 7

1. Gil A. Prawosławna eparchia Chełmska do 1596 roku. – Lublin-Chełm, 1999. – S. 228.

2. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 453, аркуш 1; Річинський А. Західня гряниця поширення трьохбанних церков і т. зв. українського барока. // “Наша батьківщина”, 1939. Ч. 5, с. 115-120.

3. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 453, аркуш 1.

4. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Chełmski Konsystorz Prawosławny, sygn. 2357.

5. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 237, аркуш 13.

6. Жуків Б. Нищення церков на Холмщині в 1938 р. – Краків, 1940; ЛНБ, Відділ рукописів, фонд 9, справа 4400, аркуш 12.

7. Холмський православний народній календар на 1942 р. – Холм 1941.