Українські сторінки історії Гданська

Чи знаєш ти ту землю слов’янський сину, гаптовану золотом бурштину – чи знаєш ту землю, де гриф від світу почину має свою батьківщину?

Марія Вольська

Сонце підсвічує шпилі та дахи готичних споруд. Над вузькими вуличками роздаються пронизливі крики мартинів. Так було тут напевне і сотні років тому. Не знаю чому, але мені завжди хотілося побувати в Гданську. З усіх міст Польщі чомусь завжди вабило саме це «бурштинове місто». І це не тільки тому що розташований в гирлі Вісли Гданськ не має собі рівних по красі серед міст Помор’я. Надзвичайно драматичною і повчальною є історія міста готичних шпилів. Впродовж століть воно кілька разів повністю змінило свій етнічний вигляд, ставало місцем розбрату між народами, та навіть послугувало одним з претекстів до початку другої світової війни. Це тут прогриміли перші її постріли. Історія Гданська є прикладом того, як місто населене одним народом може без проблем входити до складу держави іншої нації. Німецькомовним місто стало ще за поморських князів в силу натуральних причин: розвитку торгівлі та співпраці поморських князів з хрестоносцями проти прусів. Втім, дуже швидко хрестоносці зрадницьки захопили молодий Гданськ і нав’язали місту свої умови життя. Падіння ордену, яке спричинила його війна з Польщею, та економічна зацікавленість міста в торгівлі продуктами Речи Посполитої, призвели до взаємовигідного входження Гданська під протекцію польських королів. Маловідоме що з поч. ХІІ ст. до Гданська Бугом і Віслою скеровувалася північна гілка торгівельного шляху з Русі до ринків Західної Європи. А в XVI-ХІХ ст. Гданськ був головними морськими воротами не тільки Польщі, але й України, а вивіз сільськогосподарської продукції – основою процвітання шляхетських фільварків та самого Гданська. Ось чому в момент розподілу Польщі Гданську аж ніяк не хотілося йти під наступника хрестоносців – Прусське королівство. А вже в ХХ ст. цей же самий Гданськ вважав важкою образою спогад про своє польське минуле. Цей Гданськ прикрашений свастикою з тріумфом зустрічав біснуватого фюрера, навіть не розуміючи, що це початок кінця німецько-мовного Данцига-Гданська. Чим цікаве бурштинове місто для українця? З якими природними дивами ми можемо познайомитися тут? Що ми можемо довідатися на рахунок власної історії, поринувши в найдавнішу історію міста? Про все це в цій статті.

Необхідно зауважити, що сучасний Гданськ становить єдине ціле з двома іншими міськими центрами, які виникли пізніше – Сопотом та Гдинею. Агломерацію цих центрів називають потрійним містом. Зважаючи на це в своїй мандрівці ми будемо час від часу мандрувати за межі власне Гданська, в інші частини потрійного міста. Необхідно зауважити, що путівників по Гданську з українськими акцентами наразі немає, а путівник «Українські місця в Польщі» С. Семенюка містить велику кількість інформації, яка при перевірці не підтверджується джерелами. Зважаючи на це даний цикл стане першою спробою створити такий путівник на основі реальних фактів та конкретних історичних місць. Тож подорожуємо пам’ятаючи, що вулиці та пам’ятки якого завгодно міста на землі стають тим ближчими чим більше ми дізнаємося про їх зв’язок з нашою власною історією.

Науковий співробітник національного історико-архітектурного музею «Київська фортеця», к.б.н.

Парнікоза І. Ю.