Будинок культури в Ельблонгу

Розмір зображення: 800:600 піксел

Будинок культури в Ельблонгу, з 1966 р. садиба Ельблонзького театру ім. О. Севрюка та кінотеатру "Святовид". Фото Івана Парнікози, 12 вересня 2018 р.

Як повідомляло "Наше Слово" 23.10.1970 р. V дитячий конкурс декламації, співу та малюнку відбувся у Ельблонгу в приміщенні повітового будинку культури по вул. Червоної армії (Кролевецька), 69. Наразі після створення плацу Казиміра Ягелончика адреса будинку культури змінилася – plac Kazimierza Jagiellończyka 1, 82-300 Elbląg.

В кінотеатрі «Святовид», а тепер в суміжному приміщенні театру ім. Севрюка, який розташований в тому ж будинку культури відбувається щорічний дітячий фестиваль української культури в Ельблонгу. Dnia 23 lutego 2013 р. dr. ukraińska społeczność miasta Elbląga miała okazję uczestniczyć w niezwykłym wydarzeniu kulturalnym. Na małej scenie elbląskiego teatru mieliśmy okazję obejrzeć przedstawienie: „Myna Mazajło” Mykoły Kulisza w wykonaniu ukraińskiego młodzieżowego teatru: „Nawpaky” z Gdańska. Młodzi aktorzy bardzo profesjonalnie zaprezentowali tragifarsę przedstawiającą rozterki ukraińskiej inteligencji lat trzydziestych. Pozostaje tylko żałować, że z uwagi ograniczoną ilość miejsc na widowni przedstawienie mogło obejrzeć jedynie 90 osób.

Театр ім. О. Севрюка разом з колом Українців в Польщі організував збір коштів для допомоги Євромайдану в 2014 р.

W sobotę, 10 maja 2014 р. teatr elbląski gościł na swojej scenie Teatr im. M. Zankowieckiej z Lwowa. Dzięki staraniom i życzliwości dyrektora, pana Mirosława Siedlera Ukraińcy z Elbląga a także okolic oraz wszyscy chętni mogli obejrzeć przedstawienie: „Opowieści o Iwanie znalezione w malowanej skrzyni”. Ta dosyć prosta ale jakże urokliwa historia o ukraińskim odpowiedniku Dyla Sowizdrzała bardzo się spodobała ponad pięćset osobowej widowni. Po przedstawieniu odśpiewano wspólnie hymn Ukrainy. Warto też zaznaczyć że zamiast biletów były rozprowadzane cegiełki a dochód z ich sprzedaży jest przeznaczony dla rodzin ofiar Majdanu.

Підготував І. Парнікоза, НІАМ "Київська фортеця".