Ельблонзька богословська семінарія та садиба товариства "Christophoros"

Ельблонзька богословська семінарія та садиба товариства "Christophoros" (Bożego Ciała 10, 82-300 Elbląg).

12.10.2006 р. в духовній семінарії в Ельблонгу проходила одна з сесій наукової конференції «Греко-католицька церква на Вармії і Мазурах у контексті минулого і суспільно-політичних змін в Польщі», 11-14.10 2006 р.

В 2012 та 2018 р. хор української греко-католицької парафії у пасленку співав Божественну Літругію під керівництвом отця Андрія Сороки в Ельблонзькій богословській семінарії.

Ось як описано літургію 2012 р. на сайті парафії Різдва св. Іоанна Предтечі:

На запрошення ректора кс. дра Ґжеґожа Пухальського в велию Різдва Непорочного Зачаттч Богородиці св. Анною (07 грудня) в Ельблонські Духовні Семінарії відслужено Літургію в візантийському обряді. Слово Боже про Непорочне Зачаття Богородиці виголосив о. митр. Андрій Сорока. Оправу музичну приготувал хор з Грекокатолицької парафії у Пасленку диригентом якого є Андрій Кушка.

Була це історична подія – перша візантийська літургія в продовж двайцятлітної історі ельблонської єпархії.

Семінарія пригорнула постраждалих, а товарситво "Christophoros" зібрало допомогу після пожежі помешкання українських працівників на вул. Божого Тіла 21.12.2018 р.

Джерела:

Kościół grekokatolicki na Warmii i Mazurach. Wobec doświadczeń przeszłości i przemian społeczno-politycznych w Polsce. Red. Dr. Marek Melnyk. Olsztyn – 2006 r. -137 s.

Підготував І. Парнікоза, НІАМ "Київська фортеця".