Церква Спаса

Церква Спаса

Фото Володимира Дзюбрея (опубліковано 3.12.2020 р.)

Церква 1630 р. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 74].

Церква Спаса 17 ст. [Історія міст і сіл УРСР : Ровенська область. – К. : ГРУРЕ, 1973 р.].

Церква 1630 р. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про впорядкування справи обліку та охорони пам’ятників архітектури на території Української РСР” № 970 від 24.08.1963 р.].

В 15 ст. на острові посеред Сурмицького ставу засновано монастир. У 1631 р. його посіли василіяни. В 1643 р. збудована нова кам’яна церква. За описом 1731 р., на південь від неї були муровані келії. В 1833 р. церкву перетворено на парафіяльну, в 1839 р. вона перебудована у стилі класицизму [Рычков П.А. Дорогами южной Ровенщины. – М.: 1989 г., с. 136-137].

На острові, недалеко від Львівської брами стоїть кам’яна церква початку XVII ст. Будівники її взяли за зразок конхові молдавські храми в безкупольному варіанті. В церкві зберігається кілька першокласних ікон XVII ст. [Логвин Г.Н. По Україні. – К.: Мистецтво, 1968 р., с. 179]

Довідка на сайті